USM 2015

IMG_2221
Markus, Klara och Kim. Foto: Carin Kling

Helgens USM i match race vid Stenungsund Segelsällskap har helt klart omdefinierat begreppet lättvind. Medelvinden under helgens matcher har legat på ungefär 1 m/s. Det är få gånger jag har varit med om en tävling med så lite vind under båda dagarna av en tävling.

Lördagen började med mycket svaga vindar på cirka två m/s. Vi var placerade i grupp B och började därför på land, medan grupp A genomförde 2 flighter. Våra två förmiddagsmatcher vann vi med ganska god marginal. Vi gjorde bra ifrån oss i den lätta vinden, framförallt på undanvinden.

Efter lunchpaus dog vinden ut och förhoppningarna för att kunna genomföra fler seglingar var mycket låga. Vid 17 tiden kom en efterlängtad stabil västan vind på 1-2 m/s. Seglingsledningen bestämde att vår grupp skulle segla ut och försöka genomföra seglingar till mörkrets inbrott. Vi taggade om och var barnsligt lyckliga över de knappa 2 m/s som låg över banområdet. Vi hade lite dålig timing i första matchen men knep trots det starten. Motståndaren Måns Gustafsson knappade in på oss på sista undanvinden innan mål, men vi behöll lugnet och gick in i mål som vinnare i matchen. Match nummer fyra seglade vi mot vår sparringpartner Linn Berntsson med besättning. Vi fick till en riktigt bra start och höll sedan bevakningen in i mål.

Efter ett strålande resultat på lördagen, 4 vinster av 4 möjliga, var vi mycket spända på om det under söndagen skulle gå att genomföra några seglingar. Prognosen såg inte lovande ut, 0-1 m/s under hela dagen. Vi var mycket oroliga för att inte tillräckligt många seglingar skulle kunna genomföras för att tävlingen skulle kunna klassas som ett mästerskap. Efter en lång väntan då jag gottade ner mig i en bok om anknytningsteori, Markus i förberedelser inför högskoleprovet och Kim i jobb kom beskedet om att det blev en finalmatch mellan oss och Johannes Gårdh. I sista stund kom en mycket lätt nordlig vind och vi kunde köra igång matchen. Den lätta vinden och lite medström gjorde starten lite klurig men vi fick till det och kunde därefter bevaka motståndaren runt banan. Segern var vår!

Förhållandena under helgen har verkligen inte varit optimala, varken för oss seglare eller för arrangören. Vi har behövt vara otroligt fokuserade på varenda vrid och by, men också på att varje manöver skall vara så smidig som möjligt. Minsta misstag så tappade vi all fart i båten.

Vi tackar både arrangören och medtävlande för helgen. För vår del gäller det nu under veckan att fokusera på plugg och andra nödvändiga aktiviteter för att eventuellt kunna delta på Mästarnas Mästare nästa helg.

/ Klara Ekdahl