Årsberättelse 2015

2015 var året då resultaten äntligen visade sig. Efter två års slit fick vi äntligen skörda frukten av våra ansträngningar. Höjdpunkter under året var vinst i USM, 3:a på SM, första tävlingen utanför norden och våra första vinster på lokala regattor.

Förändringar i teamet

I början av året hoppade Fredrik Langström in på en permanent position som fördäckare. Han hade tidigare varit med som inhoppare, då främst som trimmer. Fredrik har mycket erfarenhet av kölbåtssegling sedan tidigare och har bidragit med mycket kunskap, styrka och glädje till teamet. Redan efter ett par träningar kändes det som att Fredrik hade stenkoll på vad han gjorde och sedan dess varit med på i stort sätt alla träningspass. Förutom sina kvaliteter som seglare är Fredrik en lugn person som gärna bjuder på sig själv.

Under sensommaren hade vi glädjen att välkommna Klara Ekdahl i teamet. Klara var under våren med på ett gäng träningar för att stötta upp som trimmer då den positionen inte var tillsatt. Hon var entusiastisk, lärde sig snabbt och framförallt var hon vetgirig vilket fick resten av oss att tänka efter ordentligt i sättet vi seglar på. I slutet av Augusti tog Klara steget till en permanent trimmerposition i teamet och har glänst ordentligt sen dess. Hon är en stor glädjespridare och håller hela teamet på topp med sin positiva anda.

Sedan tidigare, från och med teamets start, är Markus Nilsson, Viktor Langström och Kim Kling med. Efter drygt två år har vi utvecklat ett bra samarbete.

Tävlingar

Vi startade säsongen med en förhoppning om att ta oss upp på resultatlistorna jämfört med föregående års lärosäsong.

Första tävlingen seglades i Göteborg då vi deltog IceBreaker Qualifier 11-12/4. Resultatet var ingen succé då vi slutade på en sjätteplats av sju på tre vunna matcher och nio förlorade. Med det resultatet kvalade vi inte in till IceBreaker som gick två helger senare, vilket var målet med kvalet.

Vidare åkte vi 2-3/5 till Helsingfors, Finland för att segla Helly Hansen Cup. Det var första gången vi seglade match racing i någon annan båt än GKSS DS37or, och på denna tävlingen var det J/80 som gällde. Båtarna seglades med Spinnaker på fyra personer. Det var en riktigt rolig tävling framför allt för att vi som team fick åka på en längre resa, men gav också mycket erfarenhet tack vare båttypen. Slutplaceringen blev åtta av 10 med tre vunna matcher och sex förlorade.

Helgen efter var det dags för Volvo Spring Cup i Göteborg. Det blåste mycket och vi hade ordentliga problem med framför allt manövrar. Spinnakersättningarna krånglade vilket gjorde att vi blev omseglade i nästan alla de race vi hade en ledning. Vi slutade på en åttonde plats med två vinster och sju föluster.

Vårt första deltagande i serien GKSS Club Match, en serie lokala tävlingar i grade 5, blev GKSS Club Match 2. Det är en serie tävlingar vi seglare annordnar själva och är oftast deltagare på ungefär samma nivå som oss med. Denna gången var det ett klassiskt högtrycksväder med sol och lätt vind. Vi slutade på en tredje plats av fem deltagare med fem vinster och två förluster.

Under månaderna Juli och Augusti hade vi för avsikt att segla åtminstonde en tävling i Tallinn, men den blev tyvärr inställd med väldigt kort varsel.

Efter sommaruppehållet seglade vi Autumn Cup som också är svenska mästerskapen i match racing. Det blåste mycket och vi var lite oroliga då vi historiskt haft svårt i hårdvind. Grundomgången gick väldigt bra då vi placerade oss på en tredje plats med fem vinster och två förluster. I semifinalen förlorade vi med 0-2, men i tredjepris serien vann vi med 2-0. Tävlingen gav oss en ordentlig självförtroende boost och vår prestation är något vi är otroligt stolta över.

vlcsnap-2015-09-12-19h38m24s320

Två veckor senare var det dags för GKSS Club Match 4 som resulterade i teamets första tävlingsvinst. Två round robin genomfördes och vi slutade på första plats av fem deltagande team, med sex vinster och två förluster.

Årets Ungdoms SM i match racing, med officiellt namn Swedish Youth Nationals seglades i Stenungsund 10-11/10. Seglingslednignen hade väldigt svårt att överhuvudtaget genomföra ett mästerskap vilket resulterade i att endast fyra flighter av vår round robin kunde genomföras. Då vi var det enda team utan förluster i vår grupp gick vi vidare till finalen som avgjordes på en match som vi vann. Detta gjorde att vi blev svenska mästare i match racing för ungdomar. Vi fick genom detta också en inbjudan till Mästarnas Mästare.

Helgen efter USM åkte vi till Båstad för att segla Mästarnas Mästare som inte är en match racing tävling, men är ändå en av årets höjdpunkter. Tävlingen seglades i formen sprint i båttypen J/70 som har en gennaker. Vi hade bara seglat båttypen en gång tidigare och det märkes när tävlingen dragit igång. Det var väldigt lätt vind, men vi märkte att våra match racing kunskaper gjorde oss konkurrenskraftiga. Vi missade på precis slutspelet och hamnade på plats 21 av 40. Formatet var riktigt roligt och vi hoppas få komma tillbaka i framtiden.

Årets näst sista regatta blev GKSS Club Match 3. Den skulle egentligen seglats i Augusti, men blev flyttad på grund av dubbelbokning, där av fel ordning mot tidigare GKSS Club Match. Det var hård vind och endast en round robin kunde genomföras. Vi hamnade på  första plats med tre vinster och inga förluster.

När året närmade sig sitt slut fick vi ett litet spel och tänkte att det var alldeles för långt till nästa gång vi kunde hoppa ner i en båt och segla tillsammans. Vi åkte då ner till Trieste, Italien för att segla International Christmas J/24 Match Race. Här seglades ganska slitna J/24 i hårdvind eller ingen vind alls. Vi fick tyvärr vara med om det sista, nästa stiltje i fyra dagar. Trots detta fick tränat lite grann och seglat två matcher i en för oss ny båttyp. Tyvärr förlorade båda matcherna, men vi hade riktigt roligt. Som team tog vi flera viktiga steg, där en bättre kunskap och förståelse om de andra individerna i teamet var viktigast.

 

Några nyckeltal:

  • Vi har totalt 35 vunna matcher och 32 förlorade matcher
    • Under våren fick 13 vinster och 24 förluster.
    • Under hösten fick vi 22 vinster och 8 förluster.
  • Vi steg från plats 294 (18/2) till plats 90 (18/11) på World Sailings (fd ISAF) världsranking.

För jämförelse: 2014 hade vi 10 vunna matcher och 30 förluster.

Träningar

Under året har vi försökt att träna så mycket det är möljigt. Då Viktor och Fredrik åker från Jönköping till Göteborg för varje träningspass har vi försökt vara diciplinerade och effektiva när det är träning. I GKSS har vi tränat 39 tillfällen i totalt 114 timmar. Denna tid är utsprid över de 22 veckor båtarna låg i vattnet och vi hade tillgång till dem.

IMG_2194

Förutom träning i GKSS har varje tävling varit effektiva träningstillfällen. Det har bjudit på många matcher och gett oss andra kunskaper än vad som är möjligt på kvällsträningar. Vi har också varit på Hönö unde hösten och haft en heldagsträning med Red Ocean Sailing Team där vi fokuserade på starter i J/70.

Kunskapsutveckling

Vi har under året seglat i fem olika båtyper, på sex olika platser. Det har gett oss mycket erfarenhet i både båthantering och tävlingserfarenhet. Framförallt har vi utvecklats tillsammans. Starten på året var oviss i och med flera avhopp, för att sedan bli fulltaliga igen och starkare än någonsin. Resultaten har kommit med förbättrade manövrar och mer tid på vattnet, samt en kontinuitet i träningen eftersom vi nu är samma fem som alltid tränar tillsammans.

Framtidsutsikter

Vi ska försöka träna mer och effektivare kommande säsong, målet är siktat högt vilket gör att det krävs mer träning av oss, både som lag men också individuellt.

Vi kommer att besöka många gamla platser, men även flera nya i vår strävan att bygga erfarenhet. Vi kommer träna och tävla i flera nya båttyper där en av våra förhoppningar är att prova flerskrov för att förstå skillnader och likheter med match racing i kölbåt.

För att kunna segla på de tävlingar och platser som vi bäst tror bidrar till vår utveckling kommer vi under 2016 att ha som mål att knyta oss an en eller flera sponsorer. Det skulle vara möjlighet att involvera fler i vår strävan mot toppen och erbjuda ett konstruktivt utbyte.

Förutom att vi har jäkligt skoj när vi seglar är Du en viktig del av vår satsning. Du som läser det här är troligtvis en vän, släkting, potentiell sponsor eller på något annat sätt intresserad av det vi gör. Du som följare, med dina lyckoönskningar och peppningar, gör att vi tar oss igenom motgångar och förhöjer glädjen i våra framsteg. Ett stort tack till Dig. Vi hoppas du är med oss även under 2016!