Round robin färdigseglad på EM

Efter två dagars segling kan vi konstatera att Svendborg är ett mycket speciellt ställe att segla på och att motståndet är otroligt tufft. Vi börjar med gårdagen matcher.

Igår torsdag seglade vi 5 matcher och i vindar från 3 m/s upp till 10 m/s. Vinden var mycket vridig och i början av dagen hade vi 2 knops medström på kryssen som på eftermiddagen blev 2 knops motström. Banområdet är ganska smalt och det är betydligt grundare på vänstersidan av banan. Vi hade svårt att hantera den vridiga och puffiga vinden vilket gjorde att vi gjorde flera strategiska misstag. Motståndet var varierat med både högt och lågt seedade motståndare. Vi slutade dagen med en vinst i sista matchen och fyra förluster. Det var tungt då vi inte kände att vår segling speglades i resultatet. Ur varje start kom vi lika eller ledande ur, men gjorde små misstag i vägval eller manövrar som gjorde att vi tappade kontakten i flera av racen. Som sagt, tung dag men vi valde att ta med oss vad vi gjorde bra och enades om att sikta på fler vinster dagen efter.

Resultaträkning, kan vi gå vidare? Foto Carin Kling
Resultaträkning, kan vi gå vidare? Foto Carin Kling

Idag fredag har det återigen bjudits på kluriga förhållanden med mycket ström och vridig samt byig vind. Vi inledde vår segling efter lunch med sex flighter i rad. Vinden var svagare än dagen innan och var på runt 4-5 m/s. Med samma hastighet på strömmen som dagen innan blev det mycket viktigare att planera för enorm avdrift där det inte var självklart att sträcka till lämärket från startbåten. Våra matcher kändes betydligt bättre där vi utnyttjade strömmen till vår fördel i prestarterna och kom ut som ledare i majoriteten av starterna. Vi gjorde få misstag och kunde i slutet av dagen summera dagen till fyra vinster och två förluster. Trots att vi är mycket nöjda med vår insats och dagens resultat, kommer vidare avancemang inte att ligga i våra händer. Med endast tre flighter kvar ligger sex team på fem poäng vilket gör att inbördes möten kommer att avgöra vem som går vidare till kvartsfinal och vem som seglat färdigt i detta EM. Vi ligger just nu på sista kvartsfinalplats, men två lag har möjlighet att gå förbi oss under sina seglingar imorgon. Det är matcher mellan de höst seedade så inget är självklart, men vi bedömer ändå våra chanser till vidare avancemang som mediokra för tillfället. Men, allt kan hända!

Round robin kan därför summeras till fem vinster och sex förluster för våran del. Vi är nöjda med vår prestation och kan konstatera att enligt den seedning som finns har vi presterat över förväntan. Vi håller alla tummar inför morgondagen och hoppas “rätt” team vinner så vi kan fortsätta kämpa som Team Sweden.

// Kim King, rorsman