Årskrönika 2016

Det gångna året har bestått av många saker vi gjort för första gången. Bland de är vårt deltagande på EM och första timmarna i M32 helt klart höjdpunkter. Vi knöt också till oss vår första partner, Leech Eyewear, vilket är en viktig milstolpe på vår resa.

Tävlingar

Detta år har vi deltagit på fler tävlingar än något år tidigare. Totalt seglade vi 10 tävlingar där två var i, den för oss nya, katamaranen M32. Detta har lett till mer tid på tävling och mindre tid på träning.

Tävlingssäsongen började med IceBreaker Qualifier, en tävling som seglades mot lokala team. Vi seglade väl och slutade tvåa efter en final mot Team Anna. Inför IceBreaker, som gick två veckor senare, var vi revanschsugna. Tyvärr hade vi otur med sjukdom och blev som värst av med två besättningsmedlemmar. Trots det lyckades vi ta oss till final där vi förlorade mot New Sweden Match Racing Team efter rafflande finalmatcher.

I mitten på maj var det dags för Spring Cup i Långedrag där vi äntligen fick vår första vinst i en grade 3 tävling! Vi seglade stabilt och vann alla fyra matcher i semifinal och finalen.

dsc_0324

En månad senare åkte teamet till Danmark för att få till fler tävlingar och fick då segla mot framgångsrika team så som Achenbrenner Racing Team och Team Ulrikkeholm. Vi slutade trea och seglade väl trots inhopp från en lokal seglare.

Säsongens största tävling var helt klart EM som i år gick i Danmark. Båttypen var J/80 som vi tävlat i året innan. Vi fick till ett gäng träningspass i Långedrag innan för att komma in i båten ordentligt. Efter en stabil insats med fem vinster och sex förluster hamnade vi strax utanför gränsen för kvartsfinaler och slutade på en nionde plats. Få gånger har vi varit så frustrerade på slutresultatet trots att vi seglat mycket bra och vunnit, på pappret, svåra matcher.

SM blev en av säsongens tyngre tävlingar där fokuset på EM och licensiering i M32 ändrat fokuset från DS37an som SM seglas i. Utan större förberedelser gjorde vi vad vi kunde och kunde efter en halvbra round robin ligga i stiltje och vänta på att få segla semifinalen. Den blev tyvärr inte av, utan man gick direkt på tredjeprismatchen som vi vann för att då sluta trea.

World Match Racing Tour
Foto: World Match Racing Tour

Dagen efter SM påbörjade vi den första av två tävlingar på Hönö i M32, tävlingar som också var kval till World Match Racing Tour. Det var en lärorik vecka där vi lärde oss oerhört mycket. Resultat var för oss oviktigt då ingen av oss har någon erfarenhet från katamaraner eller high performance sailing, alls. Vi slutade på sjunde- respektive åttondeplats på dessa tävlingar.

Klubbmästerskapet för GKSS gick, precis som SM, sådär. Vi var inte tillräckligt förberedda och hade veckorna innan haft fokuset på helt andra saker än träning i DS37. Vi slutade på en tredje plats av fem båtar.

Årets sista tävling blev de norska mästerskapen som seglades i stark byig vind. Vi seglade en grym round robin vilket placerade oss högst och gav oss möjligheten att välja motståndare inför semifinalen. Där blev motståndet tufft och efter tre matcher med nervkittlande manövrar lyckades vi vinna, och gå vidare till final. Där mötte vi det svenska teamet Team Abenius som seglade starkare än oss och vann i sista och avgörande matchen. Vi slutade på en andra plats.

Några nyckeltal:

 • Vi vann 60 matcher
  • Varav kölbåt: 56
  • Varav Katamaran: 4
 • Vi förlorade 53 matcher
  • Varav kölbåt: 29
  • Varav katamaran: 24
 • Rankingen gick från #93 (3/2-16) till #36 (14/12-16)

Träning

103 timmar har vi spenderat i Långedrag för vanlig veckoträning. Utöver det har vi haft träning på plats innan vissa tävlingar och haft heldags träningar så som licensiering på Hönö. Detta är strax under 2015 års siffror. Från en träningssynpunkt har året varit ganska splittrat. Vi har haft 4 faser under året som varit ganska olika, och med olika mål.

Fas 1 pågick från säsongstarten till början av juni då vårt fokus låg på DS37 i hemmavattnen vid Långedrag. Vi tränade mycket och bra, vilket ledde till att vi presterade bra på tävling. När sommaren kom gick vårt fokus över till Fas 2, träning inför EM.

I Fas 2 tränade vi i J/80 i Långedrag, utan motstånd. Vi saknade en sparringpartner och blev i slutet uttråkade av att bara nöta manövrar, utan att se huruvida det ger resultat. Vi vet att denna Fas helt klart stärkte vår prestationsförmåga under EM, varför den ändå är viktig.

vlcsnap-2016-09-15-14h30m36s030Efter EM gick vi in i Fas 3 då vi tog licens för M32 och allt tankearbete gick till att reflektera över vad vi skulle göra annorlunda mot en traditionell kölbåt. Fas 3 kulminerade i de två World Match Racing Tour kvalen på Hönö där vi seglade så mycket att vi till och med seglade M32 när vi nattetid sov och drömde.

Efter en kort viloperiod efter Fas 3 gick vi in i Fas 4 där vi åter satte fokuset på DS37, som var vad resterande tävlingar skulle seglas i. Denna fas blev kort och efter norska mästerskapen blev det för mörkt för att kunna träna på kvällarna och seglingssäsongen tog slut.

Trots att träningssäsongen tog slut fick vi en avslutande träning i Flux Teams M32a mot Artemis Youth Team i Stenungsund. Det var en kall, men extremt givande dag där vi fick träna manövrar och starter.

Teamet

Samma tajta gäng har under året seglat och med drygt tre år tillsammans för några av oss, vet vi precis vart vi har varandra. En av våra största styrkor är helt klart att vi är ett kompakt gäng med väldigt lite rotation i besättning. Tyvärr väljer Markus Nilsson att hoppas av efter årets säsong vilket gör att teamet temporärt är nere på fyra person; Viktor Langström, Klara Ekdahl, Fredrik Langström och Kim Kling. Tillsammans har vi nu 10.5 års erfarenhet av match racing.

Kunskapsutveckling

Med erfarenhet från tre båttyper på fem olika platser har vi utvecklats mycket under året. Vi ser att 2015 års utveckling följde med in i början av året och gav oss goda resultat. Tyvärr tränade vi inte lika fokuserat under andra halvan av 2016 vilket gjorde att resultaten blev något sämre, men instället breddade vi vår kunskapsbas. Kunskapsbreddningen kommer från att vi tränade och tävlade i nya båttyper och typer av segling. Detta året har framför allt gjort oss stabilare, tryggare och vi går in i nästa år med målet att bygga vidare på vår bredare kunskap med spetsar inom alla områden.

Framtiden

Året har varit fantastiskt kul och vi längtar efter att få komma ut och segla igen. Under 2017 vill vi tävla mer och ännu fler nya båttyper. Vi vill fortsätta bredda vår kunskap, men även fördjupa oss det vi redan gör bra. För att göra det krävs att vi lägger fler timmar på träning, men även på planering och “landarbete”. En satsning är så mycket mer än bara ut och segla.

Nästa år vill vi bli bra på M32 och kommer försöka deltaga på flertalet WMRT kval. Ett av våra stora mål är att kvala in till ett WMRT Championship event. I kölbåt vill vi återigen representera Sverige på EM och prestera i tävlingar vår ranking nu gjort det möjligt att vara med på.

Vi vill också knyta till oss fler partners som vi kan ha ett värdefullt utbytte med. Segling är trots allt jäkligt häftigt och vi vill att det ska nå ut till fler.

Stort tack för att du varit med oss under 2016. Du, med dina lyckoönskningar och peppande kommentarer, lyfter oss och gör det extra roligt att vinna. Vi hoppas du är med även under 2017!